Exekúcie - Oddlženie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako je na tom s exekúciou Česká Republika ?

Česi v exekúcii majú v priemere dlhy za 65 000 korún. Dlhu Česi, na ktoré veritelia už poslali exekútormi, v priemere dlhuje okolo 65 tisíc korún. Dlhy sa pritom v následných dražbách vecí, ktoré im exekútori zabavia, amortizujú aj po pouhých stovkách. Vyplýva to z analýzy, ktorú poskytol Exekútorský úrad, ktorý patrí so svojimi viac ako 50 tisícmi realizovaným exekúciami za rok k najväčším v krajine.


Česi v exekúcii majú v priemere dlhy za 65 000 korún. Dlhu Česi, na ktoré veritelia už poslali exekútormi, v priemere dlhuje okolo 65 tisíc korún. Dlhy sa pritom v následných dražbách vecí, ktoré im exekútori zabavia, amortizujú aj po pouhých stovkách. Vyplýva to z analýzy, ktorú poskytol Exekútorský úrad, ktorý patrí so svojimi viac ako 50 tisícmi realizovaným exekúciami za rok k najväčším v krajine.


"Priemerná pohľadávka na vymáhanie pre oprávneného (veriteľa) sa podľa našich štatistík pohybuje okolo 65 tisíc korún. Samotná suma dlhu sa v priemere ešte navyšuje o ďalších viac ako desať tisíc korún o náklady veriteľa, exekúcie, právneho zastúpenia oprávneného. U týchto nákladov však vždy záleží na konkrétnom prípade, "povedal riaditeľ exekútorského úradu. Trebárs jedna stará pokuta od revízora vo výške zhruba 800 korún sa tak ľahko môže po rokoch vyšplhať až na bezmála dvadsať tisíc korún.


Ak nemajú dlžníci plat alebo iný oficiálny príjem a na účte nedisponujú hotovosťou, čoraz častejší jav - exekútori nemôžu vykonať exekúciu platu, a majetok dlžníkov tak dávajú do aukcií. Vyvolávacej ceny zhabaných vecí však začínajú už od niekoľkých stoviek korún, takže ak nemá dlžník treba auto alebo niečo iné vo väčšej hodnote, ani exekúcia nemusí mnohokrát stačiť na uspokojenie veriteľov. Medzi ne pritom mnohokrát patrí trebárs aj mestá kvôli nesplateným nájmům.


Ani dražba nemusí dlhy spláchnuť

"Vyvolávacia cena vecí z domácnosti priemerne začína už od päťdesiatich korún, respektíve siedmich stoviek korún," dodal. V aukčných ponukách, a to nielen od exekútorov, ale treba aj finančných úradov, ktoré draží veci zhabané daňovým dlžníkom, ovšem nájdete často aj zánovné autá vrátane dodávok. Vyvolávacej ceny pritom práve treba u dodávok bývajú aj o viac ako sto tisíc nižšie ako sú ceny v autobazároch. Na druhej strane ani v dražbe sa nedarí udať niektoré nehnuteľnosti či lesné a poľnohospodárske pozemky; obzvlášť keď sa jedná len o vlastníctve len ideálne polovice, tretiny alebo štvrtiny.

Každopádne v exekúcii môžu o svoje veci prísť trebárs aj deti zadĺžené rodiny. "Všeobecne povedané samozrejme dá zabaviť aj počítač dieťaťa alebo bicykel. Exekúcia sú však zložitú problematikou, kde sa uplatňuje nielen zákon, ale tiež samozrejme individuálny prístup exekútora, "povedal advokát.


Exekúcia zasahuje aj rozvedenej páry

Exekúcia ďalej môže človeka dostihnúť, aj keď sám nič nedlhuje, ale dlhuje bývalá manželka alebo manžel. "Pokiaľ ide o záväzok vzniknutý za trvania manželstva, možno viesť exekúciu aj na zaniknutej, ale zatiaľ nevysporiadané spoločný majetok manželov. Dohodou o vysporiadaní zaniknutého spoločného majetku manželov nesmie byť dotknuté práva veriteľov. Tí majú právo na uspokojenie svojich pohľadávok z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ak také právo mali pred uzavretím dohody, "spresnila pre hovorkyňa ministerstva spravodlivosti.

Majetok, ktorý manželia nadobudli za trvania manželstva, sa totiž považuje za spoločný majetok manželov, pokiaľ sa nepreukáže opak. "K zmluvám o zúžení spoločného majetku manželov sa pritom v exekúcii zo zákona neprihliada,".

Avšak na druhú stranu sa ukazuje, že práva znalí veľkí dlžníci hľadajú únikovú cestu pred veriteľmi napríklad vo manželstvách z rozumu, pretože "staré" dlhy, ktoré pomlel pred "osudovým Áno", sa do manželstva nezahŕňajú a to, čo zarobia v manželstve, ľahko skryjú, napríklad tým, že všetko je vedené na manželku.


Môže exekútor zobrať sekeru?

"Exekútor nesmie zabaviť veci, ktoré povinný (dlžník) nevyhnutne potrebuje na uspokojovanie hmotných potrieb svojej rodiny," dodal Koranda, ktorý zároveň reagoval na ironický dotaz jedného z čitateľov Práva, či je z exekúcií vylúčená treba sekera. "Táto otázka vystihuje problematiku toho, ako si zákon v tomto smere vysvetliť. Exekútor totiž určite musí ponechať sekeru dlžníkovi, ktorý žije v domčeku, kde sa vykuruje drevom. Ak sa ale nachádza v paneláku, môže ju zabaviť, pretože neslúžia na uspokojovanie hmotných potrieb rodiny. "


Zdroj:  Exekúcie - Oddlženie | CZ

Exekúcie - Oddlženie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014