Exekúcie - Oddlženie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zachráň, čo môžeš! Nedraží vám strechu nad hlavou?

Nedobrovoľných dražieb, rovnako ako exekúcií, pribúda. Zabrániť predaji vlastného majetku pritom nie je jednoduché. Kto ale nestrkať pred problémami hlavu do piesku, môže na poslednú chvíľu nájsť riešenie.


Zachráň, čo môžeš!  Nedraží vám strechu nad hlavou?

Nedobrovoľných dražieb, rovnako ako exekúcií, pribúda. Zabrániť predaji vlastného majetku pritom nie je jednoduché. Kto ale nestrkať pred problémami hlavu do piesku, môže na poslednú chvíľu nájsť riešenie.

Nekupujte mačku vo vreci. Ak si chcete požičať peniaze, dôkladne si zasa premyslite od koho, za akých podmienok a koľko vás to bude stáť. Na tieto triviálne pravidlá zabudli dve sestry. Prvá prišla podľa Aleny Doubkovéj z Poradne pri finančnej tiesni pri exekúcii o svoju polovicu domčeka, jej sestra sa teraz snažia s exekútorom dohodnúť, že predá svoj podiel sama. Verí, že jej predaj vynesie viac peňazí ako nedobrovoľná dražba, nariadené exekútorom a po úhrade dlhu jej ešte niečo zostane.

Podobných prípadov pribúda. Bankám či iným veriteľom často došla trpezlivosť s nesplácajúcim dlžníkmi a počet nedobrovoľných dražieb, vrátane exekučných, rastie. Väčšinou sa dražil rezidenčné nehnuteľnosti fyzických osôb. Z výťažku dražieb sa často hradia hypotekárny či iný úver, zabezpečený záložným právom k nehnuteľnosti.

Na dlhy myslite vopred

Po bitke je každý generál. Dá sa ale podobnej situácii zabrániť? "Ideálne je do podobných problémov sa vôbec nedostať, a ak si požičiavate, dôkladne si vyberať, od koho si požičiate a posúdiť, či ste schopní záväzok uhradiť," hovorí šéf Poradne pri finančnej tiesni.

Rad ľudí berie však dlhy na ľahkú váhu. Ako im na dvere zaklope exekútor.


Keď je nariadená exekúcia, môže sa ešte dlžník pokúsiť dohodnúť na splátkach, spravidla nie na dlhšiu dobu ako na šesť mesiacov. Ak ale situácia dospela k dražbe a tú nemožno napadnúť ako neoprávnenú, môže dlžník urobiť jediné - pred dražbou pohľadávku, hodnotu zástavy alebo jej podstatnej časti uhradiť.


Pozor na primeranosť exekúcie

Exekúcia by mala byť primeraná. Ak sa vám nezdá, že miesto predaja hnuteľných vecí alebo strhnutie peňazí z bankového účtu chce exekútor uhradiť menšie pohľadávku rovno dražbou vašej nehnuteľnosti, môžete podať súdu návrh na zastavenie exekúcie.

V mieste trvalého bydliska dlžníka môže exekútor na svoj zoznam spísať takmer všetko, čo v ňom nájde. Ak sa za majiteľa veci, už chcú exekútori zabaviť, vyhlási niekto iný, musí to dokázať. "Stačí písomná kúpna zmluva, darovacia zmluva na meno alebo dôkaz, že vec bola platená z účtu," .Keď napriek tomu exekútor zaradí vec do exekúcie, dá sa brániť takzvanú excitačnou žalobou. Excitačné žaloby rieši súdy prednostne a ako rozhodnú, nesmie exekútor vec predať.


Preberáte včas poštu?

Dlžník sa ale o dražbách alebo exekúcii majetku dozvie včas aj inou cestou. Dražobník musí, ako upozorňuje Nevšímal, niekoľkokrát s dostatočným predstihom informovať všetky osoby, ktorých sa dražba týka. A tiež poslať dlžníkovi bezprostredne po vykonanej dražbe protokol o jej priebehu.


Exekučný poriadok zase ukladá exekútorovi, aby dlžníka vyzval k uhradeniu dlhu. Ten má potom od doručenia výzvy má potom 15 dní na zaplatenie pohľadávky a príslušenstva vrátane polovice odmeny exekútora. O vlastnej exekúciu pred predajom nehnuteľnosti dlžníka informuje exekučný príkaz a dražobná vyhláška. Obe rozhodnutia mu musia exekútor doručiť. Čo však neznamená, že ich musíte vidieť, za určitých okolností stačí, že si poležia na pošte a sú - vďaka tzv fikciu doručenia - považované za doručené. "Podľa našich skúseností sa spravidla dozvedia o exekúcii neskoro dlžníci, ktorí s veriteľom alebo exekútorom nekomunikujú a nevyzvedávají si poštu. Aj preto, že sa nezdržujú na adrese bydliska, ".


Pozor na ručenie za dlžníka

O majetok, v danom prípade byt, môžu niekedy, ako 52letý Stano prísť aj ľudia, ktorí za niekoľko pív sľúbi, že budú ručiť za dlh kamaráta. Ručiteľa niekedy požaduje banka alebo nebankový poskytovateľ pôžičiek, keď majú pocit, že niekto nemá dostatočný príjem potrebné na získanie hypotéky. Vždy si treba dôkladne rozmyslieť, či a komu sa zaručíte za úver, aby ste kvôli nemu treba neprišli o strechu nad hlavou.



Ako sa vyhnúť dlhom, prípadne exekúcii ?

- dôkladne si rozmyslite, či, od koho, aký a za akých podmienok si vezmete úver

- ak vás niekto požiada, aby ste mu ručili za úver, dôkladne si to rozmyslite

- ak máte problémy so splácaním dlhu, informujte veriteľa a snažte sa s ním dohodnúť na splátkovom kalendári (to samozrejme vyžaduje revíziu vašich príjmov a výdavkov )

- ak si neviete rady, oslovte čo najskôr niektorú občiansku poradňu alebo Poradňu pri finančnej tiesni

- dôkladne si rozmyslite, než niekomu dovolíte prihlásiť sa u vás na trvalý pobyt

- pravidelne kontrolujte poštu, ktorá vám chodí. Pozor, môže chodiť aj na adresu, na ktorej teraz nebývate: oznamujte zmenu adresy

- ak hrozí exekúcia, snažte sa s exekútorom dohodnúť na splátkach. Sledujte tiež, či je cena vecí, z ktorých majú byť uhradené vaše záväzky, primeraná. Keď sa vám to nezdá, podajte súdu návrh na zastavenie exekúcie.

- ak máte možnosť, uhraďte dlh ešte pred exekúciou alebo dražbou.

Veľké predaje, treba nehnuteľností, sa snažte zariadiť sami pred nedobrovoľnou dražbou. Pravdepodobne sa vám podarí lepšie ako exekútorovi a ešte niečo zostane.


Zdroj:
Exekúcie - Oddlženie


Exekúcie - Oddlženie | stály odkaz

Komentáre

  1. Krásny článok
    Wow veľmi pekný článok, určite budem tento blog sledovať aj naďalej :)

    http://epozicka.com/pozicka/
    publikované: 22.07.2011 19:49:51 | autor: Ferko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. rada pri predbeznom vyhlaseni drazby
    Dobry vecer potrebujem radu uz par mesiacou sa snazim zohnat v bankach financnu hotovost aby som mohol vyplatit exmanzelke bsm nestihol som datum vyrovnania pretoze pracovnici si moje meno porovnavali z menovcom ktory dlzi v socialnej poistovni peniaze nie ja a tak som sa dostal do exekucie uz som obdrzal aj navrh na drazbu bytu ktoreho som vlastnikom na datum 12.2 ale uz ma navstivyli osoby z realitnej spolocnosti ze je byt uz v predbeznej drazbe exekutor Pan Ondas Kosice banka mi uz schvalila predbezne uver na 8.1.2013 mam sa tam dostavit lenze ked bude drazba uz od dnes tak banka uver neschvali co mam robyt.Dakujem za radu
    publikované: 07.01.2013 21:16:03 | autor: Jaroslav (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014