Exekúcie - Oddlženie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zadlženi občania často ani nevie, koľko vlastne presne dlhuje

Hypotéku, úver či spotrebiteľskú pôžičku má podľa posledných informácií asi 2,1 milióna Slovákov.

Zadlženi občania často ani nevie, koľko vlastne presne dlhuje


Hypotéku, úver či spotrebiteľskú pôžičku má podľa posledných informácií asi 2,1 milióna Slovákov. Takmer každý štvrtý z tých, ktorí splácajú nejaký svoj záväzok, ale nemá presný prehľad o tom, koľko vlastne ešte dlhuje. Ľudia bez pôžičiek a finančných záväzkov neušetrí o mnoho viac než tí, čo spláca.Priemerný Slovák, ktorý v súčasnej dobe nejaký úver či pôžičku spláca, dlhuje cca 30 000 eur na hypotekárnych úveroch. V prípade spotrebiteľských úverov dosahuje priemerná suma 6500 eur. V priemere cca 2000 EUR potom domácnosti dlhuje napríklad rodinným príslušníkom, známym pod.Vyplýva to z nedávneho prieskumu, ktorý bol zameraný na sporenie a zadlženie slovenských domácností.

Splácanie úveru má pritom pri plánovaní finančných výdavkov v domácnostiach najvyššiu prioritu u šiestich z desiatich ľudí, ktorí aktuálne spláca nejaký úver. Avšak tretina z nich priznala, že sa už aspoň raz so splátkou úveru oneskorila. Navyše opakovaný problém so splácaním úveru pripustil zhruba každý desiaty Slovák.Podľa prieskumu stojí za problémy so splácaním dva hlavné dôvody: Tým prvým a veľmi častým je všeobecne nepriaznivá finančná situácia, napríklad v momente keď klient príde o zamestnanie.

Štvrtina domácností má problémy


Druhý dôvod ale s finančnými problémami tak úplne nesúvisí. Naopak, stretávajú sa s ním aj ľudia, ktorí si dokážu mesačne odkladať pomerne vysoké čiastky a rozhodne sa nemusia obzerať za každú korunou. Pomerne často sa tiež stáva, že aj veľmi bonitné klient v hektickom životnom rytme na splátku niektorého zo svojich úverov jednoducho zabudne. Veľakrát stráca prehľad o tom, komu, kedy a koľko má presne zaplatiť.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že necelá štvrtina respondentov svoju finančnú situáciu síce zvláda, ale musí sa veľa uskromňovať, a dokonca päť percent domácností je na tom podľa ich vyjadrenia natoľko zle, že nemá peniaze ani na nutné výdavky.

Polovica Slovákov neušetrí mesačne ani 100 eur


Polovica domácností má problém ušetriť každý mesiac aspoň 100 eur. Traja z desiatich domácností dokonca neušetrí ani 70 eur mesačne. Na druhú stranu štvrtina domácností každý mesiac ušetrí od troch do piatich tisíc korún, medzi piatimi až desiatimi tisícmi potom mesačne uloží približne každá šiesta domácnosť.

Koľko v priemere ušetrí mesačne slovenský domácnosť?


Desatina domácností nemá problém dať bokom aj viac ako 350 eur. Takmer polovica domácností potom podľa prieskumu vyjde s financiami tak akurát, bez toho aby sa ich členovia museli obmedzovať alebo naopak príliš peniaze rozhadzovali.Necelá štvrtina respondentov svoju finančnú situáciu síce zvláda, ale musí sa veľa uskromňovať a dokonca päť percent domácností je na tom podľa svojho vyjadrenia natoľko zle, že nemá peniaze ani na nutné výdavky. Lepšie potom hodnotí svoju situáciu predovšetkým ľudia vysokoškolsky vzdelaní.
Prekvapivým zistením je fakt, že ľudia bez pôžičiek a finančných záväzkov neušetrí o mnoho viac než tí, čo spláca napríklad spotrebiteľský úver, hypotéku alebo inú pôžičku. "Ľudia, ktorí už pôžičku spláca, majú často vybudovanú istú mieru finančnej disciplíny. Preto dokážu v konečnom dôsledku ušetriť mesačne takmer rovnako ako tí, čo žiadny úver nespláca.


Zdroj: Exekúcie - Oddlženie

Všeobecné | stály odkaz

Komentáre

  1. Hypoteka
    Moze si manzelka vziat hypoteku ak ma manzel exekiciu.Manzelka by chcela kupit synovi novy byt.mohol by na to siahnut manzelov exekitor?Dakujem Alex
    publikované: 04.04.2016 11:49:02 | autor: Alex (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014