Exekúcie - Oddlženie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Z dlžníka trestancom za mrežami. Stačí iba len sfalšovať príjem

Vziať si pôžičku a nebyť schopný ju splatiť samo o sebe trestné nie je. Aj napriek tomu pribúda dlžníkov s puncom zločinca.
Vziať si pôžičku a nebyť schopný ju splatiť samo o sebe trestné nie je. Aj napriek tomu pribúda dlžníkov s puncom zločinca. Sú políciou obvinení a následne súdení z trestného činu podvodu, pretože dopredu museli vzhľadom k svojim chabým príjmom a životnej situácii vedieť, že požičané peniaze nikdy nevráti.

Často preto falšujú potvrdenie o zamestnaní a príjmoch. A to už trestné je. Začína to podmienkou, končí až osemročným väzením. Ak dlžník nespláca svoje dlhy, faktúry, automaticky to neznamená, že sa dopustil trestného činu. Nie všetci dlžníci sú ale beztrestní. Až štvrtina dlžníkov si berie pôžičku už s vedomím, že ju nebude môcť splácať.

A práve tí majú našliapnuté do väzenia. Trestnej sadzby sa obvykle pohybujú podľa výšky spôsobenej škody a toho, či ide o recidivistu, od jedného do ôsmich rokov.

Trestné stíhanie hrozí dlžníkovi v prípade, keď začne vytvárať dlhy v čase, keď s ohľadom na svoju ekonomickú situáciu vie, že ich nebude schopný splatiť. Do väzenia sa chronickí dlžníci dostávajú v prípade, že si od banky vezmú pôžičku na falošné potvrdenie o príjme.

Problém je v tom, že keď si dlžníci podvodníci trest odsedí, zamestnanie im kvôli škralupu nikto nedá, ani u smetiarov, a tak obvykle ako recidivisti opäť rozprávajú rozprávky, fabulujú, falšujú doklady o príjme az firiem či jednotlivcov ťahajú peniaze.

>> Minimálne dva roky pre invalida
Ukážkový je prípad tridsaťročného invalidného muža, ktorého polícia obvinila z úverového podvodu za to, že zo siedmich úverových spoločností vytiahol v rokoch 2010 a 2012 viac ako 30 000 EUR.

V zmluvách uvádzal nepravdivé údaje o zamestnávateľovi a čistom mesačnom príjme. V dvoch prípadoch zažiadal banku o navýšenie kreditného limitu, čo mu bolo, na základe nepravdivého potvrdenia o zamestnaní a príjme, bankou schválené.

Aj tieto splátky hradil najprv nepravidelne a potom so splácaním prestal. Podozrivý tak činil napriek tomu, že si musel byť vedomý, že jeho jediným príjmom je invalidný dôchodok a všetky splátky nebude môcť splácať aj vzhľadom k svojim skorším záväzkom. Mužovi hrozí minimálne dva roky väzenia.

Prípady ľudí, ktorí vytiahnu z úverových firiem alebo aj od známych pomocou toho, že predloží falošné údaje o príjmoch, sú ako cez kopirák.

>> Väzenie nezaberá
Počty prípadov nemajú vo porovnaniach tendenciu ani trochu klesnúť. Chronickí dlžníci očividne v nápravných zariadeniach napravení neboli a nováčikov v úverových podvodoch neodrádza ani to, že banky aj nebankové úverové spoločnosti sú už oveľa obozretnejší.

Zdroj: Exekúcie - Oddlženie

Exekúcie - Oddlženie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014