Exekúcie - Oddlženie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Najčastejšie Vaše otázky týkajúce sa exekúcií a oddlženia

Exekúcia nehnuteľnosti. Dlh v banke a spoločná domácnosť. Zablokovanie súkromného účtu exekútorom. Bývalý priateľ a vymáhanie pôžičky.

I. Dlh v banke a spoločná domácnosť


Otázka:

Dobrý deň. Keď niekto žije spoločne v jednej domácnosti niekoľkoročnom vzťahu a vezmú si úver z banky alebo od nebankovej oraganizácie a figuruje tam len meno muža,kto má platiť mesačné splátky? Totižto sú už približne dva roky rozídený a pôžička sa prestala platiť,čím vzniklo,že sa dlžná čiastka zvýšila o úroky a začali chodiť upomiennky na meno muža. Ako dosiahnúť toho,aby pôžičku platili obaja(muž aj žena),pričom ju spolu užili.


Odpoveď:

Dobrý deň, povinnosť splácať dlh má ten, kto si pôžičku (resp. úver) vzal a je napísaný ako dlžník v zmluve. Samotný fakt, že žijú v spoločnej domácnosti nemá vplyv na to, kto je dlžníkom banky.




II. Zablokovanie súkromného účtu exekútorom


Otázka:

Dobry den, chcem Vas poprosit o radu ohladne exekucie. Opytam sa Vas rovno na rovinu. Exekutor mi zablokoval ucet, na ktory mi chodili provizie na zaklade faktur kedze som SZCO. Co sa stane, ked si teraz otvorim novy ucet v ktorejkolvek inej banke (ved ich mame nastastie dost), a budem fakturovat svoje sluzby partnerom na tento novy ucet, dozvie sa exekutor o tomto mojom novom ucte? Ako vlastne zisti exekutor v ktorej banke ja mam ucet alebo ucty, ked ma na to aby som ho informoval kde mam ucet ani nevyzval. Sam si jednoducho zistil kde mam ucet a zablokoval mi ho. Tu nie je platne ziadne bankove tajomstvo medzi klientom a bankou? Existuje vlastne u nas v SR taky ucet, na ktory nemoze exekutor siahnut? Dakujem za Vas cas a rady.


Odpoveď:


Dobrý deň, postup exekútora bol úplne v súlade so zákonom. Je to bežná prax, že exekútor zablokuje účet ešte pred tým, ako Vám príde domov upovedomenie o začatí exekúcie. Pokiaľ by ste si zriadili nový účet na svoje meno, exekútor sa o tomto účte po čase dozvie. Banky sú povinné mu oznámiť na výzvu účty, ktoré sú vedené na Vaše meno. V SR neexistuje banka, ktorá vedie účty svojim klientom a na ktoré nie je možné siahnuť. Exekútor vynucuje zákonom priznané právo, preto má dosah aj na Váš účet. Pred tým ako začalo exekučné konanie muselo prebehnúť súdne alebo iné obdobné konanie, z ktorého vzišiel exekučný titul.



III. Exekúcia nehnuteľnosti


Otázka:

Dobrý deň p. advokát. Mala by som problém ohľadne nehnuteľnosti mojich rodičov. Rozviedli sa pred 12 rokmi, na dome mali záložné právo a tak sa nehnuteľnosť nevysporiadala. Napísala sa len zmluva o budúcej zmluve, že vlastníkmi domu budeme my deti z tohto manželstva. V súčastnosti má otec menšie finančné problémy a keďže na mene má len túto nehnuteľnosť, vypísala sa naň exekúcia. Jeho dlhy sú pritom do výšky cca 2000EUR. Čo môžeme spraviť, ako máme riešiť túto záležitosť. Určitú časť tohto dlhu už aj zaplatil? Ďakujem za odpoveď.


Odpoveď:

Dobrý deň, aj napriek tomu, že máte podpísanú zmluvu o budúcej zmluve, nehnuteľnosť je stále vlastníctvom budúceho predávajúceho, teda Vášho otca a matky. Preto môže byť postihnutý aj exekúciou. Pokiaľ otec nemá žiadny príjem na zaplatenie dlhu, môže sa stať, že nehnuteľnosť exekútor predá. Ak nechce Váš otec o nehnuteľnosť prísť, odporúčam čo najskôr zaplatiť dlh. Aby ste zabránili do budúcnosti takýmto problémom, odporúčam nehnuteľnosť previesť na Vás, prípadne na osobu, ktorá nemá dlhy.



IV. Bývalý priateľ - vymáhanie pôžičky


Otázka:

Dobrý deň. V septembri 2008 som požičala,teraz už expriateľovi 730,-tis Skk,ktoré som získala po predaji bytu po rozvode. Boli sme ústne dohodnutí,že bude mesačne splácať tak,aby ich do marca 2009 splatil,čo však neurobil. Posielal mi po pár Skk,potom € a do dnešného dňa mi je dlžný ešte 20.000,-€. Povedal,že nemohol vedieť,že mu firma tak nepôjde a že nemôže za krízu.Vypisovala som mu sms-ky a on aj reagoval,že mi tie peniaze vráti. Sms-ky mám uložené v mobile. Mesiac na to ho vzali do nápravného ústavu.Tam som mu zaslala doporučený list Pokus o zmier-oznámenie. Nereagoval ani na to. Už je od decembra doma a sľúbil,že ich vráti. No mám pocit,že to začal zas predlžovať. Všetko má napísané na dcéru a iné osoby v rodine. Viem,že som bola hlúpa,no chcela som pomôcť,čo sa mi nevyplatilo. O tom,že som požičala peniaze vie veľa ľudí z rodiny-svedkovia. Ďakujem za radu.


Odpoveď:

Dobrý deň, Pokiaľ nereaguje a pôžičku nechce zaplatiť dobrovoľne, nezostáva Vám nič iné, ako vec riešiť súdnou cestou. Pri vymáhaní pôžičky na súde budete musieť preukázať, že ste mu tie peniaze požičali. Ako dôkaz môžu byť použité aj sms správy alebo mailová komunikácia, prípadne aj svedkovia. Svedkovia by mali potvrdiť, že to počuli od neho, že Vám ten dlh (a v akej výške) uhradí. Svedecká výpoveď o tom, že to počuli od Vás je z právneho hľadiska bezvýznamná v tomto prípade. Dajte si pozor na premlčanie. Váš nárok sa premlčí za 3 roky odo dňa splatnosti pohľadávky. Ak bolo dohodnuté vrátenie dlhu v splátkach, tak premlčanie začína plynúť od každej splátky osobitne.



Zdroj:
Exekúcie - Oddlženie

Exekúcie - Oddlženie | stály odkaz

Komentáre

  1. Financie
    Znie to tak neuveriteľné, že takmer nikto verí: peňažné prostriedky, ktoré sú vytlačené, sú majetkom súkromných bankárov a nie občanov štátu. Platné pre USA. Pozrite sa na stránku zo svojej centrálnej banky FED.
    publikované: 07.06.2019 15:54:33 | autor: Mirko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014