Exekúcie - Oddlženie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Komu dlhujete, väčšina ľudí ani nevie

Predídete tomu, že sa o dlhu dozviete až na poslednú chvíľu, keď už bude riešený súdne.

Rovnako ako minulosť aj dlhy väčšinu z nás raz doženú. Mnoho ľudí si ani neuvedomuje, kde všade môže dlhovať. "Kedysi si vzali pôžičku, potom niekoľkokrát zmenili adresu, peniaze zabudli splácať, a keď je po rokoch nájdeme, myslia si, že sa na nesplatenú sumu dávno zabudlo.

Dobrá správa je, že splácať dlhy je pre deväť z desiatich Slovákov otázkou cti. Vyplýva to z prieskumu, kde Zodpovedalo tisíc opýtaných. Hlavnou motiváciou pre uhradenie pohľadávok je pre tento reprezentatívnu vzorku populácie uspokojenie z dosiahnutie stanoveného cieľa. Niekedy je ale ťažké vôbec zistiť, komu a koľko dlhujeme, zvlášť ak sa pôvodnej zmluvy dávno stratili.

Dlhy štátu zistíte ľahko

Najjednoduchšie je zistiť, či niečo nedlžíte na daniach, zdravotnej poisťovni alebo správe sociálneho zabezpečenia. Tam väčšinou stačí obrátiť sa na informácie na zákaznícku linku alebo dôjsť na úrad osobne. Dlhy je možné mať napr. U poskytovateľov energií, prenajímateľa bytu, u banky v mieste bývalého bydliska.

Nadviazať kontakt je rozumné

Pôvodné veritelia ale môžu dlh postúpiť aj niekomu inému, takže ho u vášho mena ani nemusí mať zapísaný, nemusí ho evidovať s tým, že výpis veriteľov, ktorí predtým súdne vymáhali svoje dlhy - a môže medzi nimi byť inkasnej agentúra, ku ktorej sa dostala aj vaše nezaplatená pohľadávka - poskytne zadarmo príslušný okresný alebo obvodný súd.

Ako vyplýva z prieskumu, až 70 percent ľudí by kontaktovalo banku a požiadalo o predĺženie splátok v prípade, že by u nej mali pôžičku, ktorá mala byť už dávno uhradená. Dvanásť percent by ale počkalo, až je peňažný ústav vyzve sám. Vnímajú to totiž tak, že je to predovšetkým jeho záujem prihlásiť sa o svoje peniaze.

Vysokoškoláci sú najaktívnejšie

Len štyri percentá opýtaných by sa cielene vyhýbala kontaktu s bankou. V tejto skupine prevažujú ľudia so základným vzdelaním, naopak vysokoškoláci sú v kontakte s veriteľom najaktívnejšie. Banku by požiadalo o predĺženie termínu splátok až osemdesiat percent z nich.


Zdroj: Exekúcie - Oddlženie

Exekúcie - Oddlženie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014