Exekúcie - Oddlženie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dlhujete? Pôjdu po Vás !

Máte dlhy? A riešite je? Nie? Nevadí, riešenie nemusíte hľadať, nájde si vás samo. Ovšem páčiť sa vám nebude. Nech dlhujete komukoľvek, bude chcieť svoje peniaze dostať späť. Takže zdvihnite hlavu, zdvihnite zadok - a bežte zachraňovať, čo sa dá.

Dlhujete? Pôjdu po Vás !

Máte dlhy? A riešite je? Nie? Nevadí, riešenie nemusíte hľadať, nájde si vás samo. Ovšem páčiť sa vám nebude. Nech dlhujete komukoľvek, bude chcieť svoje peniaze dostať späť. Takže zdvihnite hlavu, zdvihnite zadok - a bežte zachraňovať, čo sa dá.

V minulom článku na tomto blogu sa písalo o tom, ako je ľahké zadlžiť sa. Voľné pokračovanie je o tom, ako to s vami bude, ak si požičiavate a upomienky hádžete do koša. Riešenie nemusíte hľadať, riešenie si vás nájde samo. Ovšem páčiť sa vám nebude. Je jedno, či dlhujete fyzickej osobe, banke či nebankové spoločnosti. Dlh vám nikto neodpustí a každý sa bude veľmi snažiť dostať svoje peniaze späť. Ako na vás pôjdu?

Neskladajte ruky do lona, ​​skúste ešte dostať šancu

Ak dlhujete banke, najprv začnete poštou dostávať upomienky, niekde aj upozornenie formou SMS. Ak pôjdete s pravdou von, môžu sa s vami pokúsiť aj nejako dohovoriť. Smutnou realitou je, že dve tretiny ľudí vôbec na prvý upomienku nereagujú.

V záujme banky nie je okamžite vás dať na súd a riešiť vec napríklad exekúcií alebo u hypotéky zhabaním nehnuteľnosti a jej predajom. Na tom totiž príliš netrhne, naopak - často sa stáva, že výnosy dražby nepokryjú pohľadávku. Klient príde o strechu nad hlavou, ale banke stále dlhuje. Banka preto pravdepodobne bude ochotná na nejakú dobu znížiť splátky, alebo je dokonca pozastaviť, aby ste úver mohli ďalej splácať.

Môže sa však stať, že narazíte na nie práve prívetivého bankového úradníka, ktorý sa s vami vôbec nebude baviť. Ak nebudete s to nájsť s bankou nejaké aspoň dočasné riešenie, po nejakej dobe sa banka do veci tvrdo oprie.

V prípade nebankových inštitúcií sa s vami však dosť pravdepodobne nebude nikto baviť vôbec. Vyčísli vám pohľadávku a vymeria čas na jej úhradu. Ak ju v termíne neuhradíte, buď ju predajú nejaké vymahačské agentúre, alebo vás dajú na súd. A už ste len krôčik od návštevy exekútora.

Je libo exekúcia?

Nutné si uvedomiť, že keď neplatíte, nabieha vám penále. Ak dôjde na súd, pripočítajte si k pohľadávke ešte súdne trovy a následné náklady na exekútora. Ak ste doteraz boli ešte relatívne v pokoji, skoro vás to prejde. Verte, že exekútor toho môže naozaj veľa. Vlastne je skoro jednoduchšie vyčísliť, čo exekútor nemôže, ako čo všetko môže.

V prvom rade pôjde exekútor po vašich financiách. Najbežnejšia je exekúcia na plat, poťažmo na váš účet (na všetky vaše účty). Ak budete mať "kľučku", dá vám šancu a zostaví vám splátkový kalendár. Ak ho nedostanete alebo sa ho nebudete držať, dôjde na váš hnuteľný a nehnuteľný majetok. A tu už prestáva sranda. O strechu nad hlavou môžete prísť skôr, než poviete "exekútor".

Niekoľko perličiek z praxe

Nedávno som riešila situáciu dvoch zadlžených klientov. Jeden si v roku 2005 požičal v banke 30 000 korún na vybavenie obývacej izby. Po nejakej dobe prestal splácať. Dnes mu prišla exekúcia vyčíslené so všetkými poplatkami (napr. penále 200 Sk denne) na 135 000, - Sk. Televíziu za tieto peniaze by si milerád odpustil.


Iná klientka si tiež v roku 2005 požičala 15 000 korún, na dovolenku. Pôžičku si vzala v nebankové spoločnosti, pribrala k tomu niekoľko kreditiek a postupom času svoje dlhy samozrejme prestala zvládať. Exekúcia ju prišla na Sk 156 000, -.


Tiež by ste išli na takhle lacnú dovolenku?


Exekúcia vás nemusí dostihnúť iba pri neplatení úverov. Dnes sú spústy podnikateľov, ktorí neplatia preddavky na sociálnom a zdravotnom poistení a spoliehajú na to, že tam občas niečo pošlú. Nejaký ten čas vám to bude fungovať, dokonca zrejme aj niekoľko mesiacov. Ale s narastajúcim dlhom si aj na vás začne brúsiť zuby exekútor.

... svojho šťastia strojca

Je naivné až hlúpe schovávať sa za frázy typu: ja som nevedel, že tam sú tak vysoké úroky alebo oni mi to nepovedali. Zhadzovať vinu na iných je síce najjednoduchšie, ale nič vám to nepomôže. Je na čase sa prebrať a uvedomiť si, že sa pohybujeme v tvrdo konkurenčnom prostredí. To, že niekde inde je viac regulované a možno lepšie chráni "obyčajných ľudí", je možné. Ale nič to nemení na tom, že dospelý človek za svoje rozhodnutia nesie sám zodpovednosť. "Každý sám svojho šťastia strojca," ako spievajú moji obľúbení Chinaski. Nepřečíst si zmluvu je jednoducho neospravedlniteľné.


Venujte svojim financiám dostatočnú pozornosť, alebo im ju bude venovať niekto iný.



Exekúcie - Oddlženie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014